Sopanızı ya çıkarın ya saklayın

sopaInternette “fikri mülkiyet” kapsamındaki içerikleri paylaşanlara, indirip kullananlara, “indirmeden” kullananlara (indirmeden izle deniyor değil mi?) korsan yada korsana yataklık yapan deniyor kaç zamandır. Bunları yapmak için deli olmak lazım.

Fakat sayın deliler şimdi sopanızı saklama yada çıkarma zamanı çünkü 28 ocakta Amerikan senatosu SOPA’sını oylayacak!

Stop Online Piracy Act (Çevrimiçi korsanlığı durdurma yasası) senatodan geçerse internet dünyası neye uğradığına şaşıracak. Çünkü bu yasa ile her türlü fikri mülkiyet eserinin (film, müzik, müzik videosu, yazı, makale, resim vs vs) internette paylaşılması ve kullanılması için fantastik önlemler alınabilecek.. Bu paylaşımlara izin veren internet uygulamalarının cezalandırılması (twitter, facebook elebaşı gibi), paylaşana para hapis cezası vb.

Dolayısıyla Amerikan senatosu delirip sopasını çıkarırsa paylaşım yapan delilere kaçışmak düşecek… Tabii ki amerikan yasası bizi ne bağlayacak hocam diyebiliriz fakat unutmayalım ki bizim gibi birçok ülke internetin başını ufakken ezme konusunda istekli cevvaller ile dolu, sıra bize de gelebilir zamanla.

18 ocak için bir online eylen bile yapıldı protesto için (sopa gösterildi), bakalım etkisi olacak mı?

Öte yandan asıl sorun internetteki özgürlüğün geleceği. Alıştığımız özgürlük milyonlarca kullanıcıya BEDAVA birçok esere erişme imkanı sunuyor; sunmaya devam edecek. Dolayısıyla bu işten para kazanan büyük yapım dağıtım firmalarının ve içerik üreticilerinin para kaybetmesi demek. Türkiye’de düzenli aralıklarla seyyar kosan cd’ciler kovalanıp yakalanır ve toplanan cd’ler polis nezaretinde açık bir çöplük alanda Ali Rıza Binboğa ‘nın “korsan’a geçit yok” yorumuyla yakılır ya; işte aynı derdin büyüğü Amerikan eğlence sektörünün başında. Fakat onlar kaçanı kovalayıp yakalayıp CD yakmayı beceremedikleri için işin elektronik kanallarını yani interneti budamaya meyil ettiler. Haklılar mı, haliyle…(?)

Fakat bu nereye gidecek? Böyle gri gitmeyeceği kesin. Ya dediklerini yapıp ücretsiz hiçbir içeriğe geçit vermeyecekler (vadevır it teyks) ya da tüm ticari modellerini değiştirip herşeyin bedava paylaşılabileceğini kabul edecekler. Sanki ikincisi ağırlıklı olacak gibi zannediyorum ben. Facebook’da video paylaşan birinin “seninle şunu paylaştım ama az bi ücretini öde ki izleyebil” demesini beklemek garip değil mi?

Gişe hasılatlarına, dvd satışlarına, albüm kitap satış gelirlerine ve reklama dayalı bir sektör kendini nasıl konumlandırır zor soru. Örneğin bir filmin ücretsiz elektronik paylaşıma çıkması (eşittir dvd/bray satışı) gösteriminden mesela 1 yıl sonra olsa en azından gişe hasılatlarını korumak mümkün olur belki…. belki sektör daralarak kendine bir denge noktası bulur, hem de gereksiz eğlence ürünleri enflasyonu azalır 🙂

Yakın gelecekte eğlence sektörü devleri (ve devletleri) ile korsanlar aradındaki SOPA savaşlarını heyecanla izleyeceğiz.

SOPA hakkında;